Ecodriving

Ecodrivning är ett utryck som på svenska ofta översätts till sparsam körning, eller ekonomisk körning. Ecodriving är en slags körteknik som kan ge mellan 10-20 procent lägre bränsleförbrukning. Denna körteknik är framtagen för att minska bilens miljöpåverkan, men fantastiskt nog så bidrar den även till mycket mindre slitage på bilen och mindre kostnader för bränsle hos förarna.

Grunderna i Ecodriving fungerar på allt ifrån personbilar och lastbilar till arbetsmaskiner. Besparingen av bränsle är som allra störst för arbetsmaskiner, då den ibland kan bli hela 30 procent mindre!

Det första steget för Ecodriving är att växla upp så snart man kan. När man startat upp bilen är växel 1 den lämpligaste växeln då den gör bilen stark. Detta gör dock att mycket bensin förbrukar och därav ska man försöka undvika 1:ans växel i den mån som det går.

Nästa tips är att försöka hålla samma hastighet hela tiden, och inte dra ut på accelerationsprocessen. De bilar som hela tiden kör i samma hastighet förbrukar mycket mindre bränsle än de bilar som accelererar ofta. Två tips som hör till denna punkt är att undvika kopplingen så länge man inte behöver växla,då det förbrukas bränsle så länge kopplingen är nere, samt att det är bra att hoppa över växlar. Att exempelvis gå direkt ifrån 2:an till 4:an gör att du kommer upp i fart mycket snabbare.

Ett sista tips för att köra på ett sparsamt sätt är att motorbromsa ofta. Det kanske låter konstigt men det är faktiskt så att inget bränsle alls förbrukas när man motorbromsar. Utan den typen av bromsning kommer ifrån den själva friktionen inne i motorn. Att motorbromsa går ut på att man släpper gasen helt och hållet, samt att hålla koll på motorns varvtal och sedan växla ner innan det når 1200 varv per minut.