MC-körkort

Att använda sig utav en motorcykel som transportmedel kräver en hel del andra kunskaper än vad som man behöver för att kunna köra en vanlig personbil. Eftersom kunskapen gällande motorcyklar och privatbilar är olika är även kraven för att få körkortet annorlunda.

Det finns ett gäng olika MC-körkort. Den första är A1 vilket ger behörighet till lätta motorcyklar. A1-körkort har en åldersgräns på 16 år och därav har motorn en slagvolym under 125 kubikcentimeter. Den andra typen heter A2 och den ger behörighet till mellanstora motorcyklar. För att få ta ett sådant körkort behöver man ha fyllt 18 år. Den sista varianten av MC-körkort är A. Detta typ av körkort har en åldersgräns på 24 år och den ger behörighet på alla motorcyklar med två hjul, oavsett vilken slagvolym eller motoreffekt som fordonet har.

När det gäller A-körtkortet och dess åldersgräns så finns det dock ett undantag. Har man haft ett A2-körkort under minst två år så kan man ta ett A-körkort redan när man har fyllt 20 år.

Det första du behöver göra om du vill ta ett MC-körkort är att skaffa ett körkortstillstånd. Till skillnad ifrån B-körkort så krävs det ingen handledarkurs för ett körkort till motorcykel, däremot måste man ändå ansöka om en handledare (helt enkelt personen som kommer att övningsköra med dig). Man väljer själv om man vill övningsköra privat eller med en trafikskola men ett tips är att mixa de två typerna.

För att slutligen kunna få sitt körkort så måste man klara av dels uppkörningen, men även ett teoriprov. Provet påminner mycket om teoriprovet för B-körkort men med mer fokus på motorcykelfrågor givetvis. Blir du godkänd på teoriprovet så är det giltligt i upp till ett år och därför kan du helt enkelt köra upp hur många gånger du vill under det året, utan att riskera att behöva göra om teoriprovet.